Eerste professionele gamer wint een Ferrari tijdens Red Annihilation

Het is moeilijk om het exacte moment waarop esports ontstond aan te wijzen, maar dat geldt niet voor de eerste professionele gamer. In mei 1997 schreef Dennis ’Tresh’ Fong geschiedenis tijdens de Electronic Entertainment Expo (E3) in Atlanta. Hij won het iconische Red Annihilation Quake-toernooi. Een moment dat de esports-geschiedenis in zou gaan vanwege de winnaar, de hoofdprijs en de finale.

Red Annihilation

Voor 1997 werden er al gametoernooien georganiseerd, maar dit waren vooral lokale toernooien met plek voor zo’n 100 spelers. Red Annihilation was een van de eerste landelijke toernooien in de Verenigde Staten dat werd georganiseerd door de DirectX-afdeling van Microsoft. Hieraan deden meer dan 2000 spelers mee die zich via een online voorronde moesten kwalificeren.

De beste 16 Quake-spelers werden naar de E3 gevlogen, waar de spelers het tegen elkaar opnamen in een speciaal gebouwde arena op de beursvloer. Destijds was er nog geen sprake van gevulde stadions met duizenden fans en toeschouwers en ook tijdens de E3 in 1997n was dat zeker nog niet het geval. Het waren vooral deelnemers en hun aanhang die tijdens deze toernooien de toeschouwers waren.

Terwijl het Red Annihilation-toernooi zich voltrok op de beursvloer werden ergens anders op de E3 twee andere games getoond: Unreal en Half-Life. De eerste game zouden we later vooral leren kennen van Unreal Tournament en de Unreal Engine. De game engine waarop een aantal populaire games van vandaag de dag draaien, zoals Fortnite en PlayerUnknown’s Battlegrounds. De Half-Life community zou de mod Counter-Strike voortbrengen. Een game die tot op vandaag een populaire esport is.

5000 dollar en een unieke Ferrari

De originele hoofdprijs voor de winnaar van Red Annihilation was 5000 dollar, maar daar kon volgens John Carmack van id Software, de makers van Quake, wel een schepje bovenop. De programmeur, die iconische games als Commander Keen en Wolfenstein 3D heeft ontwikkeld, besloot om zijn eigen Ferrari aan de winnaar te schenken.

De Ferrari van Carmack was er niet zomaar een. Het betrof een gemodificeerde Ferrari 328 GTS. De modificatie zat hem vooral in de snelheid, want naast het programmeren van games hield Carmack er de hobby op na om raketten te bouwen. De Ferrari dealers waren dan ook allesbehalve happig om deze auto in onderhoud te nemen.

Met een Ferrari en 5000 euro als hoofdprijs en een landelijke competitie waarbij de 16 beste Quake-spelers van de Verenigde Staten naar de belangrijkste gamebeurs, de E3, werden gevlogen, was het Red Anninilation toernooi al bijzonder. Het enige wat er nog aan ontbrak was een unieke winnaar en die kreegt het.

John Carmack en de eerste professionele gamer Dennis Fong

Dennis Fong in de Ferrari van John Carmack na het winnen van Red Annihilation.

Eerste professionele gamer: Dennis ‘Tresh’ Fong

In de jaren voorafgaande aan Red Annihilation was er één speler die op alle toernooien waaraan hij meedeed indruk maakte: Dennis ’Tresh’ Fong. Niet alleen vanwege zijn bijzondere speelstijl, maar vooral omdat hij vijf jaar lang geen enkele game verloor. Zowel tijdens toernooien als tijdens het oefenen.

Hoe dominant Fong was liet hij zien tijdens de finale van Red Annihilation die hij met 14 tegen -1 won. Tijdens de wedstrijd zette hij zijn tegenstander zo erg onder druk dat deze zich op een gegeven moment zelf om zeep hielp met een raket. De winst maakte Dennis Fong tot eerste professionele gamer volgens het Guiness Book of Records.

Na deze overweldigende finale won Dennis Fong de Ferrari van John Carmack en de 5000 dollar prijzengeld. Er was echter één probleem. Fong kon niet in de Ferrari rijden. Niet omdat hij geen rijbewijs had, maar omdat hij de verzekering van de Ferrari niet kon betalen. Daarnaast moest de gemodificeerde Ferrari het halve land over vervoerd worden als er een onderhoudsbeurt nodig was. John Carmack besloot de kosten van de auto voor het eerste jaar op zich te nemen en zo kon Dennis Fong in ieder geval een jaar lang van zijn prijs genieten.

Esports Hall of Fame

Hoewel veel mensen het verhaal van Dennis ‘Tresh’ Fong en Red Annihilation misschien niet kennen, hebben ze zeker kennis gemaakt met zijn nalatenschap. Fong is namelijk een van de weinige spelers die toegevoegd is aan de Esports Hall of Fame. Niet alleen omdat hij de eerste professionele gamer is, maar ook om de technieken die hij ontwikkelde.

Veel shooters worden vandaag de dag niet met de pijltjestoetsen gespeeld, maar met de toetsen WASD. Dit hebben we aan Dennis Fong te danken die hieraan de voorkeur gaf. Ook het rocket jumpen werd door hem ontwikkeld. Een techniek waarmee je hoger kunt springen door een raket onder jezelf af te vuren terwijl je springt.

Mocht je de game League of Legends spelen of kijken, dan ken je vast de support champion Tresh. Dit personage is vernoemd naar Dennis Fong. En zo leeft de eerste professionele gamer als naam al jaren voort in de grootste esport van de afgelopen jaren en spelen we nog steeds schietspellen zoals hij het ons voordeed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *