2

Esports schrijf je zonder hoofdletter S

Schrijf je esports nu wel of niet met een hoofdletter S? Het is een lastige vraag die geen eenduidig antwoord heeft. Je kunt esports namelijk schrijven als eSports, e-sports of esports. En er zijn ook mensen die het schrijven als ESports of E-Sports. Hoe je het schrijft, zegt vooral iets over jou en hoe je jezelf positioneert in de markt.

Esports zonder hoofdletter S

Het korte antwoord is: esports schrijf je zonder hoofdletter S. Esports is namelijk een zelfstandig naamwoord en geen merk, zoals het woord iPhone. Natuurlijk staat het je vrij om alsnog een hoofdletter S te gebruiken, zolang je dat maar consistent doet. Maar waarom zou je dat doen? Omdat iedereen dat doet? Dat is niet waar.

Of je wel of niet een hoofdletter S gebruikt, vertelt mij of je een nieuwkomer bent in esports. Binnen de community is er namelijk al lange tijd een discussie gaande over of esports wel of niet met een hoofdletter S geschreven moet worden. De community vindt dat je het zonder hoofdletter schrijft. Wil je dus legitiem overkomen, dan schrijf je esports zonder hoofdletter.

De hele discussie over die hoofdletter is voor de community helemaal afgesloten in de zomer van 2017. Toen nam Associated Press (AP) in hun stijlboek esports zonder hoofdletter op. Dus wil je serieus genomen worden in de esports-wereld? Dan schrijf je esports zonder hoofdletter S.

E-sports of esports?

In het Engels schrijf je email, maar in het Nederlands gebruik je een koppelteken en wordt het e-mail. Moet het dan niet e-sports zijn in plaats van esports? Eigenlijk wel. Zo lees je op onzetaal.nl:

“De e van e-mail is een afkorting van electronic of elektronisch. Alle woorden met die e krijgen in het Nederlands een koppelteken: e-bike, e-book, e-business, e-commerce, e-health, e-ink, e-reader, e-ticket, e-zine.”

Ik schrijf esports echter zonder koppelteken. Om de simpele reden dat mensen zoeken op esports en niet op e-sports. Met de zoekmachine in het achterhoofd is het daarom slimmer om esports zonder koppelteken te schrijven. Daarnaast komt het mijn inziens internationaal ook beter over.

Dus schrijf esports vooral zoals je dat zelf wilt, maar wees je bewust van de nuance die er in het gebruik van de hoofdletter S zit.

Wat is een eGamer?

Nu we het toch over taal en esports hebben – en het duidelijk is waarvoor de e in e-mail staat – is het misschien ook meteen duidelijk dat het woord egamer, eGamer of e-gamer nergens op slaat. Het is een pleonasme, zoals een ronde bal of witte sneeuw. Een elektronische gamer, dat slaat toch nergens op. Haal het woord egamer, eGamer of e-gamer daarom maar snel uit je vocabulaire, want dat is een nog grotere zonde dan esports schrijven met een hoofdletter S.

StarCraft, WarCraft en PlayStation

Hoe je bepaalde woorden schrijft, bepaalt dus voor een gedeelte of je legitiem overkomt bij de community. Daarom is het goed om je bewust te zijn van woorden die je wel met een hoofdletter in het midden van het woord schrijft. Dit zijn namelijk geen zelfstandige naamwoorden, maar een aantal games of merknamen.

Een mooi voorbeeld is PlayStation. Dat schrijf je met een hoofdletter S. Hetzelfde geldt voor de Blizzard games StarCraft en WarCraft. Hearthstone en Overwatch schrijf je dan weer zonder hoofdletters. Net als World of Warcraft. Wat vreselijk verwarrend kan zijn. Net als het feit dat de gamenaam op de officiële WarCraft III website met en zonder hoofdletter C wordt geschreven. In het logo is de naam echter duidelijk met een hoofdletter C en als je legitiem wilt overkomen zou ik ook die ‘ouderwetse’ schrijfwijze hanteren.

Hoofdletter S esports - WarCraft III website

Is het nu WarCraft met of zonder hoofdletter C?

Ook wil ik je wijzen op de schrijfwijze van Counter-Strike. Dat schrijf je met een koppelteken. Zoals gezegd staat het je helemaal vrij om alles zo te schrijven als je dat zelf wilt. Besef je alleen wel hoe je overkomt op anderen, die aan deze details waarde hechten.

Karakter of personage

Tenslotte wil ik het nog even hebben over de woorden ‘karakter’ en ‘personage’. In games heten figuren waarmee je speelt in het Engels ‘characters’. Het is echter een anglicisme om dat te vertalen naar karakter. Een character is correct vertaald namelijk een personage, figuur of rol. Een karakter is in het Nederlands een letterteken, zoals Chinese karakters, of iemands persoonlijkheid.

Het direct vertalen van character naar karakter is dus fout en geen acceptabel anglicisme. Als je mij wilt helpen bij deze kruistocht, noem een character dan gewoon ‘personage’ of spreek het in ieder geval uit in het Engels. Zo helpen we dat samen de wereld uit. Net als de hoofdletter S in esports.

Het schrijven van een tekst over taal en spelling is niet zonder risico’s. Ik ben me er dan ook van bewust dat ik mogelijk zelf wat taal- en of spellingsfouten heb gemaakt. Kom je een fout tegen? Help me dan en stuur een bericht via het contactformulier.

Comments 2

 1. Dag Ward,

  Hartelijk dank voor je heldere uitleg. Eerder schreef je over het verschil tussen gaming en esports (zie: http://numrush.nl/2017/05/19/de-5-grootste-misvattingen-esports-nederland/).
  Na aanleiding van beide stukken vraag ik mij het volgende af: zou jij mensen die competitief gamen omschrijven als esporters? En kan esport als werkwoord worden gebruikt (bijv. ik esport, wij esporten)?

  indien onduidelijk: kan het woord ‘esport’ alleen worden gebruikt om de setting te beschrijven waarin men competitief gamet?

  Vriendelijke groet,

  Arjan

  1. Post
   Author

   Hi Arjan,

   Ik denk dat de term esporter het duidelijkst is. Pro gamer kan ook, maar iemand die zijn geld verdient met video’s over games maken (en dus niet per se esports) wordt ook wel eens gezien als een pro gamer. Dat doe ik niet en ik zou daarvoor de term content creator gebruiken. Al denk ik dat dat zeker niet voor iedereen geldt. Dat geeft kans op miscommunicatie. De term esporter laat wat mij betreft het minste ruimte voor misvattingen.

   Ik zou esports dan weer niet gebruiken als werkwoord. In esports wordt er gegamed in een competitieve georganiseerde setting en ik zou daarom het werkwoord gamen gebruiken. Zoals shorttrackers schaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *